Monday, July 26, 2010

rjn haikal tlg ibu masak..

video


video ni sbnrnya dah lama.. klu x salah masa haikal umuq setahun lbh.. 
tiba2 ja td smbl2 dok clearkan file2 y x guna dlm pc terjmp video nie...
comel tgk haikal dok menumbuk ngn lesung batu nie...
bkn main lg beria2 cm dia y nak masak...
geramnya tgk gelagat dia...

layan gelagat haikal je tau... 
y background ngn sora2 latar angpa tgk ngn dgq tu abaikan ja...
tu cuma selingan...
ye la sambil dok prepare nk masak borak2 la sambil ngn hubby...
gosip laki bini...

Saturday, July 24, 2010

letih tp puas ati...

ari ni aku ada bt mkn2 ckit u besday haikal.. jemput sedara mara , jiran ngn kwn dekat2 umah ja... bt besa2 ja... jd la u lps kan niat n hajat...
dr smlm aku bertungkus lumus sediakan brg2 u jayakan misi aku nie..
aku bt nasi ayam ja.. tu pun bt ikut kata ati ja.. sedap x sedap ata penilaian org2 y mkn...
pg td kul 8 aku dah start cbukkan diri kat dapur...
nasib baik haikal bgn tido x bt kelaku...
hepi ja muka dia ari ne... maybe tau kot ari istimewa dia...
elok ja dok main sorg2...
bahagian kemas umah di amik alih sepenuhnya oleh sang suami...
lega aku dpt suami y rajin tlg kemas umah...
aku dah mmg mem'bz'kan diri kat dapur.....
acara start kul 1tghari... al-hamdulillah dpt gak aku siapkan semuanya sblm kul 1 tu...
so dpt la rehat jap sementara tgg tetamu mai...
ramai gak la y mai w/pun jemput ala kadar ja...
mknn pun cukup2... x kurang n x membaziaq sgt...
haikal sggp tahan mata x tido tgh ari sbb ramai kwn...
bila dah smua org blk dia y tido dulu...
y aku ngn ayah ni pun lps2 kemas skit2 , apa lg terbongkang sama2 ngn haikal
mmg rasa letih bila bt mkn2 nie tambah2 klu smua bnd kita prepare sendiri
tp tu la sebenaq nya kepuasan y aku dpt...
letih tp berbaloi..
rasa syok bila dpt jamu org mkn ngn masakan aku sendiri w/pun x sesedap kat kedai..
penat terasa smp la nie... 
haikal ngn hubby dah lama tido... aku ja y x tido2 lg... penat sgt smp x ngantuk...

entry kali ni xdak gmbq sbb x dan pun nk amik gambaq...sbb cbuk layan tetamu.. kamera pun x kuaq kan dr almari...
xpa la haikal... nnt bila2 ibu beli kek haikal potong ibu amik gmbr... bg ada gak kenangan smbt besday y ke-2 tahun...

ok la.. aku nk cuba tido kan diri... y pasti byk keja lg menanti aku sok...
periuk byk x basuh lg....

jmp di next entry..

utk MUHAMMAD HAIKAL BIN MOHD FIRDAUS
ibu ngn ayah doakan haikal jd anak y soleh...

Friday, July 23, 2010

prepare goodies bag u nursery haikal

smlm aku ngn hubby bertungkus lumus siap kan goodies besday haikal u bg kat nursery ari nie... bt simple2 ja...
ari sabtu lps ajak hubby p kedai borong beli kopok ang gula2 ckit.. kat nursery smbt awai sari sbb besday haikal jatuh ari sabtu ( esok )... sok aku plan nk bt mkn2 ckit2 ja.. jemput pun x ramai cam tahun lps... buat mkn2 3 dlm 1... besday haikal + hubby dpt keja lain + kumpulkan sedara mara n kawan2.. y tu sok aku update..

pastu packing letak belon 1... bt u 30 bungkus ja... nasib baik budak x ramai sgt... cos u 1 bungkus dalam 5kupang ja...

 susun siap2...ayah sng nk packing

antara y dah siap dipacking

ni y lum dipacking lg

dan ni lah dia operator bhgn packaging...
hehehe... jgn marah ye syg...gurau ja

Sunday, July 18, 2010

main kat playground titiwangsa

smlm lps aku duty kat opis , dlm kul 2ptg aku,hubby ngn haikal p umah pakngah aku kat titiwangsa.
p sana ngn tujuan hantar komputer kat pakngah..
dah alang2 p titiwangsa tu , aku ajak la hubby p jln2 kat tasik titiwangsa... dah lama x bawa haikal main kat playground...
bkn main teruja la si haikal tgk byk menan...
x tau nk main y mana 1...
alih2 dia pilih gelongsor...

Friday, July 16, 2010

makin besar makin tinggi akal dia....

dah lama x update blog kan... 
bknnya xdak bnd nk update tp bila cik "M" tu ada dlm diri faham2 je la...


aku bukan nk story psl cik M nie pun... 
tp nk story pasal anak bujang aku sorg nie...
lagi 9 ari genap la umur haikal 2 tahun ( cepatnya masa berjalan kan... dah 2 tahun aku jd ibu )
faham² je la kan klu bdk dah makin membesar nie..
mcm² la perangai y dia tunjuk nk tarik perhatian..
blk blk dr nursery ptg² , masuk ja pintu umah terus nak mcm²
especially enen ngn ais... ( kat nursery dah jrg bg minum susu , apa lg blk umah ja lps gian la )
lambat tunaikan permintaan ja mula la bt aksi lembut lutut n guling2 atas lantai...
mmg menguji kesabaran jiwa tul... 
kdg2 aku mmg terasa ati tul bila haikal sll bt perangai..
mujur la hubby sorg y penyabar...

pnh skali haikal bt kelaku time mkn , dok baling² mknn tanda protes sbb x dpt apa y dia nk..
tiba² ja aku jd tersentap , terus pukul tgn dia
pastu aku lari berkurung diri dlm bilik nangis sorg²..
lps tu pnd plak dia masuk bilik cari aku
sua tgn minta maaf.. ( pnd x aku ngn hubby ajar anak , bt salah pastu mnt maaf blk )
rasa tersentuh sgt..
 la ni pun klu aku ngn hubby bg apa² kat dia..
dah pnd kata 'acih mama' , 'acih ayah'...
xpun klu dia nk mkn apa²..
mst dia akan tny 'mama nak' , 'ayah nak' sblm dia mkn..

skrg ni dah pnd nk kuar p main ngn anak jiran
member 1 nursery
nama Zahra.. ( awek tu )
bkn main kamcen lg dua² org nie
kat nursery pun depa sll main berdua ja..
( isk..isk..isk kecik² lg dah pnd )

smlm haikal dok main 'gerek' dia...
pastu ada ja bnd y dia 'mereka' nk bt..
y jd mangsa ibu dia la..
kena tlg sama menjayakan misi dia...

muka ngn penuh rasa kebanggaan...
cuba korg perhati apa ada kat gerek dia tu..
macam2 dia nk buh...

cuba kawal gerek spy x terbabas

bt muka x puas ati lak.. 
dlm ati kata : ibu tu mst nak buh dlm blog dia

cepat lari kan diri.. nnt lg byk gmbr ibu amik..
hehhehe..

tu la kan bila dah ada anak sendiri nie..
mcm² kelaku y dia bt u tarik perhatian kita..
mcm ni la apa y mak ngn ayah dia lalui masa besarkan kita..
bila dah ada anak sendiri baru kita faham..
betapa besarnya pengorbanan mak ngn ayah...

dan buat my hubby...
tq dear sbb byk bg semangat kat be..
tanpa abg be mungkin x setabah ni u besarkan haikal...

Monday, July 5, 2010

mari bt photo effect

saja dok tgk fb member pastu tgk ada member skolah bt photo effect gn picjoke.com.. cntk gak la.. aku pun apa lg time bosan2 dok umah ni mula la meng'effect'kan gmbr y ada dlm notebook ni... maklumla ari aku amik cuti pastu haikal plak hntr nursery... so byk la masa free...

ni la hasil gmbq2 y aku buat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...